Isnin, 28 Februari 2011

Ceramah Tips Smart Study Cg Osman Affan =)

Assalamualaikum...

Hari ni..Isnin 28 Feb 11, sekolah aku ada buat kem siket utk student form 3 and form 5 . Kali ni penceramah yg terkenal and spesell siket..iaitu penceramah Encik Osman Affan from Osman Affan Consultant. Btw, aku penah dh hadirkan diri di ceramah dia sebelum ni 2 tahun lps klu x silap aku. Dia panggil kem SMART STUDY. Jadi nama cikgu ni familiar laa bagi aku. Masa dulu2 aku x brp masyukk sgt ceramah dia sbb orang punya aa ramai ms tu. Bayang aa semua sekolah area kuala terengganu boleh dikatakan g masa tu. Da tu aku plak terpacak betul2 belakang dewan. Mana nk dgr kan....jadi aku fikir cam boring je ceramah ni cam biasa2 gk...

Tapi hari ni...mashaAllah...tuhan je tau betapa sakitnya keng aku (keng ke ? tulang rahang tuu...) dek krn duk gelak2. Kawan2 aku pun sama, sampai terhinjut2 bahu sorang2 duk gelak2 (^_^) Tau dok...doh laa pagi tadi aku kejut lambat. LAMBAT ! lagi 5 minit kut jam nk 7.30 pg. Mujur gk umah dgn sek dekat...klu dok...huhu x merasa laa aku nk dgr ceramah cg osman...Lening aku rjn dh mr sek =p =p

Haha...aku x sangkalaa yang ceramah kali ni memang best. Macam2 tips aku dapat. Aku paling suka part yang cg osman kenalkan flash card tu...Flash card tu klu korunk nk tau dia mcm nota ringkas yg padat tepat lagi mutakhir..wah mcm berita lak haha. So, amik kertas A4, kerat jadi kecil2... lepas tu ketas A4 tu akan ada 2 bahagia, satu dpn satu lg belakang. Jadi yg bahagian depan tu korunk bolehlah letakkan soalan bg subjek2 tertentu..misalnya "Bilakah Parameswara menakluk melaka ? " lps tu blkg kerrtas A4 tu lak..korunk letak laa jawapan dia besar2 "Tahun 1511" ( CONTOH SHJ ~ jwpn lom tentu btl tu). Jadi...kesimpulannya..dgn Flash Card ni korunk lehlaa bwk ia kemana2 shj korunk pergi hatta ke dlm bilik kecil pun xD. Memang berguna sgt2 terutama bg korunk yg malas nk tulis nota pjg2..Tapi jgn plak korunk bwk msk sampai dlm dewan exam , nanti dicekup dek guru br padam muka..haha tak dapek den nk nolong.
Nanti ada masa aku letak gambar...maybe korunk xkan faham pe yg aku tulis ni sbb kita berfikir majoritinya menggunakan gambaran bak kata cg osman. haha....


Satu lagi aku suka part yang no ceria tu. Korunk leh ke hafal 20 nombor dlm ms 2 minit ?? ( CONTOH ~~ 12541068536589485693 ) takleh kan2 ?? tah2 mau dua ary xD . Tapi aku da boleh dh..senang je caranya..Cuba korunk amik, gambarkan no2 tu dlm bentuk gambar..yakni yg lbh tepat korunk gunakan otak kiri korang utk gambarkan atau gunakan imaginasi korunk. Kosongkan minda....cuba korunk renung, bayang seolah2 ada sebuah bilik kosong yg berbentuk 4 segi...yg ada dinding lantai dan siling...lepas tu...setiap bucu dinding tu korang isikan dgn no ganjil dan setiap dinding plak korunk isikan dgn no genap. Bermula dr arah kiri korang... no 1 di bucu belah kiri blk..lps tu no 2 di dinding kiri..no 3 lak di bucu lg...no 4 di dinding yg belakang lps tu no 5 di bucu kanan korunk..dinding kanan lak korunk ltk no 6 ( INGAT ! no genap sentiasa di dinding dan no ganjil di BUCU ) no 7 last korunk letak kt hujung bucu belah kanan menghadap no 1. Oke no 8 lak korunk jadikan tu depan korunk ( kan 4 segi ada 4 dinding, 2 depan belakang n 2 lg kiri dan kanan ) jadi no 8 letak di dinding dpn korunk..no 9 lak korunk jadikan sbg lantai dan 0 sbg siling korunk. Biasanya no 9 dan 0 mudah sgt kita ingat sbb dia di ats dan bwh. By The Way..korunk kene ingat...rules dia no tu mestilah satu digit sahaja bermula dari no 1-0 dan bukannya sampai berbelas2 mahupun berbillion2 =) dan slps korunk da nampak keadaan no2 tu korunk lehlaa cuba2 ingat n hafal. Caranya sgt mudah dan berkesan ! Ada lagi caranya tp xkan aku nk bgtau semua kan2....sape nk tau leh tny cg osman sendiri xpun tny aku....Korunk faham tak ni ??? dok ?? hmm..lantak korunklaa....korunk ada akal ada minda ada otak...bak kata nabil lu pikirlaa sendiri, i'm sorry. 

aku da bg cara tu... hehee....takpe2...tunggu cuti nanti aku akan upload kan gambar apa yg da aku dapat ms ceramah td k. tp korunk kenalaa selalu jenguk2 blog aku ni =)

Satu g tip yg aku dpt ialah camne aku nk handle keje aku yg bertimbun2 tu..dgn cara menglist. Yep..aku caye mmg ramai yg suka list setiap baris keje yg dia ada termasuk aku...tp ni cara list yg paling simple mudah dan paling menyenangkan yg pasti xkn membebankan korunk..so korunk pun xkan laa mengeluh tiap kali ada keje byk kan2...takpe2...nanti aku akan uploadkan jgk gambar tu...supaya senang korunk tgk jdkan sbg rujukan. 


Last sekali aku baru perasan yg aku ni pelajar jenis visual...aku ingatkan aku ni pelajar jenis audio selama ni..tp tulah berdasarkan ujian kajian yg dibuat mmg sah aku pelajar jenis visual. Aku ingatkan klu visual ni mcm seni2 gitu tapi bukan pun..ternyata persepsiku salah...huhu...Patutla aku selalu jee xleh nk tumpu perhatian tiap kali cg ngajo kt depan. Orang cam aku kene duk depan supaya aku boleh LIHAT dan NAMPAK dgn jelas apa yg diajar. Patut aa kekadang aku rs nak mengamuk...mahu lempor kerusi meja klu aku belaja tapi aku xleh fhm pe yg cg ngajo depan kes x nampak. Sbb aku menggunakan gambaran atau  dlm erti kata lain yg aku paham..aku belajo menggunakan mata utk faham. haha uduh perangai op...xleh concentrate ket nk ngamuk..asal nk ngamuk je mesti sal aku x fhm belajo. berat2..hahaha....Sbb tulaa jgk aku suka sgt amik tempat ke depan2 supaya aku leh faham dgn mudah n cepat...tp apakan daya...

Hoho...pjg dok'orh post aku ni..k lahh aku stop sini lu....tgk ah jumaat ke x pun sabtu ni aku upload gambar2 yg ku bgtau td...ilmu yg baik patut dikongsikan kan2...so pd sape2 yg ada peluang nk ikuti ceramah Cikgu Osman Affan ni....rebut2 lahh peluang. Konfirm korunk xkan jemu n rs nk join lagi. bak kata trademark cikgu Osman... 'Well, you know me" hahaa... oke2...aku stop...

ohh sblm terlupa..klu korunk nk tau skt2 sal tip belajo ni..search je kt mr google "smartstudy osman affan" konfirm dia jumpenya..kan mr google ni org bijaksana...haha oke2...salam... xD






Tiada ulasan: