Ahad, 5 Februari 2012

Cinta & Harapan

Assalamualaikum


CINTA DAN HARAPAN



Kemarin hanya tinggal kenangan

Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok



Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan



Dalam dada ada bara cinta yang menyala
Dalam cinta ada kita berdua
Tiada siapa bisa mengungkai rindu di jiwa
Dengan iman dapat kita membendungnya



Hanya kudrat Tuhan
Yang bisa menyatukan
Dan bisa meleraikan
Cinta sesama insan



Rahmat kasih sayang
Yang amat diharapkan
Untuk kita abadikan
Kasih di alam cinta bahagia



Entry ketiga tuk hari ni saje. Lagu blog bertukar lagi. Kali ni lagu nasyid dari kumpulan Firdaus plak menghiasi kamar blog aku.

Bila hayati betul2 lirik tu memang kena dengan aku especially for the first part. "Kemaren hanya tinggal kenangan bersama peristiwa semalam. Adakah hari ini yang kutempuh akan bersinar pada hari esok" . Aku rasa tenang gila tiap kali aku dengar lagu ni. Yes, i need a song like i need the air to breathe.   Aku mencuba untuk terus melangkah. Aku cuba untuk melupakan. Macam kawan aku cakap "No matter what happen life must go on". I know that. 

 Ya, aku dihantui beribu sesalan dan rasa bersalah. How should i bring on this feeling? How long??  I know i have done the biggest mistake before. And i really2 hope that everything will be okay as soon as possible.  Apa yang aku boleh cakap, moga masa yang berjalan akan menyejukkan segalanya.

Tak tipu, sedikit sebanyak lagu ni mengingatkan aku pada seseorang. Seseorang yang telah banyak berjasa pada aku tapi aku tidak tahu menghargainya. Bak kata guru aku "lupakan kebaikan kita pada orang tapi ingatlah kebaikan orang pada kita". Aku dah sedar sekarang. Bahkan aku telah melakukan perkara2 yang sering mengguriskan hatinya. Maafkan aku. Aku tak sengaja. Aku berperang dengan seribu satu jenis perasaan masa tu. Antara rela dan tidak. Susah untuk kuperjelaskan cuma sekiranya dia membaca tulisan aku ni, sekiranyalah, aku tak harapkan sangat...andai katalah kan...andai kata dia baca, ketahuilah sesungguhnya aku memang tak sengaja nak melukakan atau bertindak kurang ajar. Aku sendiri tak boleh nak expect yang aku boleh bertindak begitu. Moga dia maafkan aku bila tiba masanya.

I am looking for your forgiveness....


leilockheart:

quote submitted by nolongercaring




Sakit itu..tanda kasih sayang Allah

Assalamualaikum


SAKIT ITU.... TANDA KASIH SAYANG ALLAH...


 

SABDA RASULULLAH :
“ Tidaklah seorang Muslim ditimpa oleh keletihan, atau kerisauan, atau kedukacitaan, atau penyakit, atau permasalahan walaupun kesakitan berupa tercucuk duri melainkan ini merupakan penebus kepada dosanya “
(Hadith riwayat al-Bukhari & Muslim)

Maha PengasihNya Allah s.w.t......
Setiap apa yang berlaku ke atas diri seseorang pasti ada hikmah di sebaliknya. Begitu juga sakit. Sakit adalah bentuk ujian dari Allah s.w.t kepada hamba-hambanya yang terpilih.

Sakit juga anugerah dari Allah s.w.t untuk menghapuskan dosa-dosa silam kita....
Manusia bertindak berdasarkan bentuk kepercayaan yang dipegang. Nilai kepercayaan dalam diri itu akan melahirkan bentuk pemikiran dan menentukan cara pandang kita terhadap sesuatu.....

Pancaran ketenangan pada wajah pesakit adalah refleksi dari ketenangan jiwa yang dirasainya.
Berbekalkan bentuk kepercayaan yang dipegang bahawa sakit yang dihadapi adalah suatu ujian, pesakit tadi berjaya mengharungi sisa-sisa hidupnya. Tanpa penyesalan... Tiada kekecewaan... Tiada Keluh Gesah..... dan Tiada istilah buruk sangka kepada Allah s.w.t.....



Salam maulidur Rasul... 12 rabiulawal 1433hijrah. Selawat dan salam ke atas nabi



Perjalanan di Bitara bermulaa...

Assalamualaikum...


Aku kembali menjengah setelah beberapa hari menyepikan diri tuk seketika. 
Diam bukan bermakna hilang cuma kekadang menyepikan diri tu bagus.
Well done, aktiviti aku sekarang tak lah sesibuk macam dulu lagi dah. Lebih sempoi dan santai rasanya. Hope so. Sekarang aku dah berpeluang amik lesen. Yeye...even though hanya setakat lesen motor je tapi bagi aku itu dah cukup bagus. Dah dapat lesen nanti kalau ada apa2 dah tak payah susahkan abah aku lagi kalau nak kemana2. Dah dapat lesen nanti boleh lah cari keje. Thanks to all my beloved friends Syafiq, Fariz n Azhar sebab diaorang, aku dapat amik lesen. Thanks temankan aku pegi Bitara dan tolong daftarkan untuk aku. Terharu beb. =D

 ~ Welcome to Bitara. Drive save and have fun here ^_^ ~

~ IC sementara yang menggantikan IC ku yang rosak. ~


~ Result ujian komputer aku. It was oke. I thought i got 42 only for the first but the truth is...hehe alhamdulillah ~

Hari sabtu aku daftar, selasa dengar ceramah KPP selama 8 jam. Ceramah tu 5 jam je sebenarnya, lagi 3 jam termasuk waktu pembayaran kat kaunter and rehat. Dan sabtu kemaren, ujian bahagian 1, ujian komputer. Alhamdulillah...aku lulus. Walaupun masa hari ujian tu memang banyak dugaan yang menimpa aku dengan kasutnya, ic aku lagi yang tetiba je rosak, dengan demamnya berserta keadaan hidung yang memang takleh nak cakap pe tapi semuanya berjalan dengan lancar. Tak sia-sia menunggu hampir berjam kat tempat ujian.

And now...waiting for this thursday untuk ceramah teori 3 jam and sekaligus buat amali selama 3 jam gak kat litar. Kalau boleh nak buat secepat mungkin dan bolehlah dapatkan L as soon as possible gak tapi sebab masalah tertentu i have to wait for this thursday. A little bit nervous but it will be okay, i think. Harap2 sangatlah semuanya lulus. Moga Allah permudahkan segalanya.  Lagi 8 jam amali perlu dibuat sebelum QTI and test dengan JPJ untuk dapatkan lesen P. Untuk pengetahuan lesen P tak boleh didapati dalam masa 2 minggu je oke ? Its take a long time possibility a month or more. Who knows. So jangan tersilap cakap kalau anda tak tak tahu pape pasal 'kejadian' lesen ni if not your friend may laugh at you as they could and would.

Oke done with it. Nak bagitau sikit. Sebelum tu outing dengan geng2 sarang, kitaorang ke Karnival Jom Masuk U. Selalu dah pergi tapi kali ni lain sikit sebab pergi as a lepasan SPM terpaksa singgah banyak gerai nak tau more pasal course2 yang ada. Penatlah weh. Tu pun tak habis pusing. Dua hari macam tak cukup. Dengan hujannya lagi. Thanks to Fariz sebab dah bawak geng sarang dengan kenderaannya. Don't worry, he has got a driving license during that time. Berminat dengan pusat pengajian IPTS 'Netherland of Maritime of Institute College'. Tapi macam susah nak dapat je. Tetiba keliru nak pilih apa. Dip Perhutanan? Perakaunan ? So how bout form 6?? Ahh tak tahu !!! 
Dengar kata result keluar 23 Mac. Ohh damn2 !! Masih terfikir lagi camne nak face that day soon. I wish my result soon will better rather than trial's result.



~ Kenderaan tak rasmi Fariz yg membawa geng sarang ke destinasi ~

~ Seorang pemandu yang berhemah sebab sentiasa berhati2. Ingatlah orang tersayang kalau tak sayang nyawa sendiri..lalalaa ~


Dah 4 hari demam tak baik2. Semuanya bermula dari malam tu. A nightmare. Selera melayang. Sabar2. Rabu ni plan nak outing lagi dengan geng2 sarang. Picnic jah dekat lagoon. Bila dah outing duit pun mesti out jugak kan. Huhuhu ~~" . Minggu depan ke Langkawi pula....ahh duit lagi...pening sudaa..
I can't let all my steps stop from keep moving from here !!!


lovequotesrus:

Photo Courtesy: hellyeahitsrandom

leilockheart:

quote submitted by addictedtonine

Sangat mengharapkan ........



Rabu, 1 Februari 2012