Sabtu, 18 Januari 2014

Fix the things

Assalamualaikum..


Dah masuk tahun baru pun. Its already 2014 and i still alive to go on my life. Alhamdulillah.
So, this is my first entry for this year. I pray something  good happens in my life this year like previous days i ever had. 

Current activity..i already have a job. Where? Koperasi SMKSS. Well, seems like i never want to leave school even for once. I dont know why. Still i love this place, the teachers and else. It was something akward for the first. Tapi lama2 dah ok. Yelah, i'm not a high school student anymore right. I wont do the same mistake again even i just want do a favour there. Apa2 pun itu rezeki. Thank to those believe on me. I will do my best. Mungkin di situ sahaja the only place wanna accept me. HAHA.


It has been a week since i work there. So far everything's fine and good. It supposed to be good. Tired? Well, for me semua kerja penat even belajar pun still penat. Penat otaklah. Tapi bila kerja..angkat itu angkat ini, memang akan terasa penatnya tapi biasalah. Mujurlah aku ni jenis yang lasak jugak orangnya. Oklah penat sebab ada kerja dibuat daripada penat duk di rumah tapi satu kerja pun tak buat. Right?

Anyway..thanks pada guru2 di smkdri yang pernah beri aku peluang satu ketika dulu untuk membantu di sekolah, tolong2 kat koperasi sebabnya pengalaman tu sangat membantu aku sekarang. Takdelah aku kekok sangat nak buat itu nak buat ini masa keje sekarang sebabnya dah terbiasa dulu. Dulu. Walaupun sekejap tapi semuanya cukup bermakna. Sangat. So, thanks again for the experienced.


Ada waktu, bila aku sudah tiada apa nak dibuat, aku duduk seketika menghilangkan rasa penat..aku termenung. Termenung ingatkan benda lalu. Orang cakap tak elok kenangkan selalu benda yang dah lepas. But to me its different. Aku akan kenang balik. No matter what. Its reminds me to not do the same mistake. Yes, exactly. Jangan ulang kesilapan yang sama. When you look at the past, look it as a lesson not something to regret and if you have an apportunity to fix it, then fix it. Selama dua tahun belakangan ini memang apa2 yang aku buat adalah untuk perbetulkan sesuatu. Perbetulkan diri sendiri. Tak kisahlah apa pun tapi sentiasa aku ingatkan diri ini jangan tersilap langkah lagi. People always get you wrong no matter what. Just bersederhana dalam segala hal. Meskipun aku dah tak dapat perbetulkan keadaan tapi kalau aku dapat ubah diri aku sendiri supaya sentiasa berwaspada, its good enough.

So, apa yang aku lakukan sekarang salah satu termasuk dalam list utk aku betulkan apa yang dah tersilap dulu. i dont really know what it is, but im trying to fix something i could. Apa yang aku harapkan Allah sentiasa bersama aku dan berikan kekuatannya kepadaku untuk teruskan perjuangan ini.


Ohh ya, last wednesday i got an opportunity to give a talk. Talked about pbs sejarah to 6AB's students. Thanks to cikgu norma man sebab sudi bagi aku peluang to share my experiences sepanjang siapkan pbs. Aku hanya mampu membantu apa yang takat aku boleh. Might be it was not a huge thing but to me it was satu penghargaan sebenarnya bila diminta buat demikian. Im not one of the best student. Aku banyak kelemahan lagi tapi aku hargai sangat sbb cikgu percayakan aku. And..that was one of my list thing i wanna do. Alhamdulillah, everything was smooth. Aku tak nervous. :)

I just wanna show to them my changes.

Tiada ulasan: