Jumaat, 4 Julai 2014

Harga sebuah pengorbanan


Assalamualaikum...

Selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak. Moga Ramadhan kali ini memberi makna pada kita semua.


Harga sebuah pengorbanan. Kali ni aku nak berkongsi rasa gembira yang tertunda sejak sekian bulannya. Tertunda dek kerana kesibukan dengan tugas baru sebagai penjaga/penjual di koperasi SMKSS, sekolah yang amat aku cintai. Sebelum tu..setinggi2 rasa syukur perlu dipanjatkan kepada Allah swt kerana jika bukan kerana izinNya aku takkan menikmati saat2 bahagia kini.
12 April 2014 antara tarikh, hari yang paling gembira dan bahagia dalam hidup aku. Alhamdulillah hari itu terbayar segala usaha dan penat lelah sepanjang setahun setengah aku di Tingkatan Enam. Aku kira hari itu hari pembayaran atas usaha dan pengorbanan aku.  
Maaf. Post kali ni memang panjang. Sekadar mencoret kenangan indah di sini. Moga dapat memberi motivasi pada mereka yg membaca kisahku ini bahawa dalam hidup ini, jangan sesekali putus harapan. Harapan itu sentiasa ada bagi mereka yang yakin dan percaya. Maaf andai banyak kekurangan dan kelemahan.

Mengenang kembali detik2 kegembiraan itu...

Result keseluruhan STPM 2013 keluar sejurus je exam ulangan penggal 3 berakhir. Ohh yer, peperiksaan ulangan penggal 3 (UP3), peperiksaan tu diadakan dalam bulan feb. Jadi 15 hingga 18 Februari 2014 tu tarikh aku dan rakan2 yang lain mengulang P3. Setelah kira2 dua bulan lebih meninggalkan alam sekolah dan buku memang agak berkarat jugak kepala otak ni nak study balik. HAHA.  

Yup, dan aku antara salah seorang pelajar yang menduduki peperiksaan ulangan tersebut  meskipun result aku sudah cukup memuaskan. Seperti yang aku katakan pada entry lepas, aku mau gunakan peluang ini kerana aku taknak menyesal di kemudian hari. Pada aku wang boleh dicari tapi peluang cuma datang sekali dan aku sedar aku inginkan sesuatu. Pada kiraan aku, result aku tak seperti apa yang aku dapat sekarang ni. Jangkaan aku dalam 3.20-3.40 jer. 

Oh, sebelum aku mengulang paper ulangan tu (UP3), aku sudah dapat result untuk penggal 3 P3, 10 Februari 2014 lalu. Alhamdulillah result sangat meningkat dari penggal 2. Meski tidak sehebat penggal 1 tapi aku puas sebab masa di penggal 3 hari tu aku terpaksa carried  8 papers. P3 ada 3 papers, lucky, sbb seni tak perlu exam dah. Sekadar buat kerja projek jer. 3 papers tak termasuk paper ulangan sebanyak 5 papers (5 paper ulangan). Means, untuk final exam (P3) saje aku dah ada 8 papers dan dalam masa beberapa minggu aku perlu cover semua 8 papers tu memandangkan tempoh masa antara exam penggal 3 dengan ulangan 1 dan 2 tersangatlah dekat, aku memang bimbang kalau2 tak dapat cover semua tu. 
Untuk penggal 1 aku ulang satu paper je, paper BM. Masuk penggal 2 hambbekk kauu.. 4 papers sekaligus aku mengulang. Paper PA SEJ BM dan SENI. Result sem2 aku betul2 merudum jatuh, pointer 3 pun tak cecah. Setakat 2.75 (1B+ 1B 1B- 1C+). Gila!
Masa tu, stress tension fedup penat give up semua ada. Mau tak rasa semua tu. Study gile2 last2 keputusan hampeh sehampeh hampehnya. Terduduk aku masa terima keputusan penggal2 tu. HAHA. Nyaris nak isi form berhenti sekolah. Tapi nasib baik semangat tu kuat. Sakit2 pun teruskan jugak sebab dah separuh perjalanan dah di form6 ni. Tapi masa tu memang kecewa yang amat sangat. Diri sendiri je tahu kekecewaan tu setara mana. 



Bila melihatkan keputusan penggal 3, aku seolah2 berada dalam win-win situation, aku tak tahu sama ada aku nak ulang ataupun tidak subjek yang aku dapat B memandangkan result aku 3.42 (2A1B1B-). B tu subjek BM dan B- tu Sejarah. Frust gila kot aku BM dapat B padahal BM sem3 lah antara yang paling senang. Sejarah tu..aku dah agak mesti tak dapat A sebab aku tak sempat nak jawab 1 soalan. Itulah kelemahan ketara aku. Aku rasa aku dah mengecewakan cikgu sejarah aku time tuh. Sedih gile aku masa tu. Tapi bersyukur sangat at least paper Pengajian Am dan Seni dapat A dan paling rasa bersyukur result p3 much better than p2. Ramai yang cakap PA sem3 paling susah tapi pada aku tidaklah sesusah mana. Mungkin memang PA ni subjek kegemaran aku jadi aku boleh buat. Dan aku rasa cikgu pengajian am aku lah antara yang paling gembira bila dapat tahu result PA aku tu. Alhamdulillah berkat tunjuk ajarnya juga aku dapat A Terima kasih cikgu Nooraini dan cikgu Che Aminah. Seni pula sem3 memang fokus pada kerja projek sepanjang tempoh tu jadi sedikit sebanyak memang membantu aku yang bukannya orang seni ni, dan memang sepatutnya cikgu bagi A sebab siang malam aku asyik duk di sekolah sampai kena kacau dek makhluk tak diundang, HAHA  -___-


Oke..aku lupa result ulangan 1 dan 2 tu keluar bila, rasanya seminggu atau dua minggu selepas result Penggal 3 keluar. Masa tu aku dah start keje kat koperasi. Risau wehh nak boleh ke tahu result ulangan 1 dan 2 tu. Sebab aku tau akulah orang pertama cikgu2 akan tanya sebab aku ada di sekolah masa tu kena pulak salah sorang majikanku (cikgu koperasi) cikgu form6 lagilah mencuak-cuak rasanya. Lagi rasa takut bila kenangkan kalau-kalau result paper ulangan aku tu pun sama je macam tak ulang bahkan lagi worse. Serius, tak dinafikan jantung aku nak tercabot time tu. Dapat je keputusan ulangan 1 dan 2, hurm.. Alhamdulillah BM UP1 aku dapat A, sujud syukur aku time tu. Terus teringat pilihan aku utk baiki paper BM P1 tak sia2. Terima kasih pada cikgu Syed dan juga cikgu Halimah atas segala pandangan dan nasihat. Tapi utk UP2 semua jatuh, jatuh bertingkat2 kot. Cuma seni je yg ada peningkatan dari C+ ke B+. yes..i have to thankful to cikgu Zul, cikgu seni aku sebabnya kalau bukan kerana cikgu yang suruh jugak aku ulang subjeknya memang cacatlah result aku dengan adanya gred C tu. Aku memang tak boleh lupa macam mana cikgu bebelkan aku dgn kwn2 yang lain sebab taknak ulang subjek dia. Aku ulang pun sebab fikirkan nak jaga hati cikgu masa tu even aku dah meronta2 nak memberontak taknak ulang. Sebab aku yakin gila aku rasa tak mampu nak buat dah untuk subjek seni ni. Aku tak pandai melukis macam yang lain. Tambahan lagi, aku takut kalau2 aku tak sempat nak cover paper2 lain lagi. Ingat lg masa hari exam tu, aku memang nak give up dah masa tu nasib baik cikgu ada di sisi waktu tu. Walaupun aku lukis tak cantik tapi bolehlah B+ pun dah cukup bagus sebenarnya. Cikgu zul tak habis2 tersenyum bila tengok keputusan ulangan aku tu. Ramai gak kawan sekelas aku yang menyesal sebab tak ikut cakap cikgu zul. Masa ulangan seni sem2 hanya 3 orang je yg amik paper ulangan seni termasuk aku dan dua orang kawan sekelas aku, result dieorang dari C dapat A. Perghh tapi kena akuilah diaorang punya lukisan much much better than me. Jauh lebih baik. Kena akuilah yang aku ni sememangnya tangan kayu. Pelik juga macam mana aku boleh amik seni. HAHA. 

Tapi aku sedih yang amat masa tu sebab aku sekali lagi kecewakan cikgu sejarah aku, cikgu Norma dan cikgu Azizah. Bila aku kabarkan keputusan ulangan aku tu, jelas terpancar riak kecewa. Aku rasa stupid gila masa tu sebab kawan2 aku yang lain boleh je dapat A tapi aku dari B- jadi C. Stupid kan? Hmm...Aku tahu kalau cikgu2 sejarah aku mengharapkan aku yang dapat bagi mereka A tapi yang aku bagi sampah. Aku teringat kata2 salah sorang guru aku masa aku daftar peperiksaan ulangan utk UP1 dan UP2, tergiang2 di telinga ini kata2nya "jangan sampai yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran". Aku faham maksud guru tersebut, cikgu taknak aku kecewa kemudian hari, bimbang kalau aku tak mampu nk study semua dalam masa yg singkat tapi aku rasa aku yakin gila masa tu aku boleh buat berdasarkan pengalaman aku di penggal1.  Aku frust sangat bila kenangkan aku dah hancurkan harapan orang yang dah berharap pada aku. Betul, bukan rezeki aku masa tu tapi aku betul2 kecewa masa tu. Rawan dan galau gila masa tu. Untuk seketika aku bawa diri jadi aku yang dulu and i hate been like that. Aku mula rasa give up lagi. Tapi aku taknak cepat mengalah. Aku cepat2 berfikiran positif dan rasional balik, aku masih ada peluang terakhir. Kenapa tidak aku gunakan peluang itu dah alang2 aku sampai ke tahap ini. Masa tu sekali lagi aku kena ingat perkara silam yang pahit kerana itulah tonggak kekuatan aku sepanjang perjalanan itu.



Aku nekad. Aku akan ulang paper yang aku dapat B di penggal 3. Paper Bm dan Sejarah. Ramai yang berkata aku dah tak sepatutnya ulang lagi kerana result aku dah cukup bagus. Tapi itu kata mereka. Bukan aku. Mereka tak tahu apa yang aku inginkan. Mereka tak tahu apa yang mendesak aku untuk lakukannya lagi. Bukan tak bersyukur. Aku bersyukur. Bukan kerana rasa tamak. Tak. Tapi kerana rasa keinginan yang membuak2 itu membuatkan aku hendak ambil peluang lagi. Pada aku biarlah aku kehilangan keyakinan dari orang2 sekeliling aku asalkan aku sendiri yakin dengan diri aku. Aku sudahpun tiada apa2 waktu itu. Aku cuma ingin berikan A pada guru sejarah yang banyak mencurah ilmu padaku seperti mana aku ingin berikan A paper Prinsip Akaun pada cikgu akaun aku dulu. Yes. Indeed. Teringat saat2 belajar dengannya, yer aku terasa subjeknya amat sukar untuk aku score walaupun sejarah subjek kegemaran aku, aku akui aku lemah dalam teknik menjawab. Aku belajar bermati-matian rasanya tapi tetap worthless. Antara salah satu sebab kenapa aku terdorong melakukan itu, sebab knp aku memilih  form6 pun kerana subjek sejarah. Aku nak buktikan aku boleh berjaya di form6. Aku nak jadi pelajar terbaik SMKSS. Aku taknak duduk di bawah lagi. Banyak benda aku nak buktikan and  hate of being emotional. Sakit rasa kecewa. Entahlah aku pun tak tahu nak explain keinginan aku yang terlalu tinggi waktu itu. Yang aku tahu dan yakin kali ini aku boleh. Keyakinan aku tak pernah padam walau ada waktu goyah. Sepanjang tempoh itu aku teringat2 pesanan guru yang amat aku kasihi "bukan semua benda yang kita nak kita akan dapat". Yup aku akur andai kata kali ini aku tewas lagi dalam percaturan ini. Aku tahu aku bukan pelajar pintar, bijak bahkan result SPM aku dulu teruk. Yang aku tau aku kena kerja keras untuk dapatkan keputusan yang lebih baik. Tak semestinya pelajar yang cemerlang SPM sahaja boleh berjaya di STPM. Aku rasa aku pun boleh.  Hanya aku yang perlu yakin dengan diri sendiri, bukan orang lain dan aku tak boleh bergantung pada sesiapa pun. Itu yang harus aku pegang dan ingat. 

Maka 17 dan 18 Mac tarikh paper ulangan aku. Hanya 2 paper kali ini. Aku bimbang sangat sebab aku tak ada banyak masa untuk study macam orang lain dan kena pulak masa tu kesihatan aku terjejas. Aku sakit teruk hinggakan aku terpaksa tarik diri dari exam MUET masa tu. Sayang memang sayang sebab aku konfident kali ni aku boleh dapat band3 tapi apakan daya Allah tidak izinkan, cuma aku berharap aku dah sihat sikit dan boleh amik paper ulangan tu. Dugaan juga masa tu. Bila dah sakit memang rasa berat nak study cuma waktu kerja aku celah2 study sikit2 tu pun dua minggu sebelum exam bermula baru aku start study dan mujurlah majikan aku cikgu azmi dan tecer rabaah sangat memahami keadaan aku. Mereka tak marah aku belajar sambil bekerja. Terasa bimbang sangat memikirkan masa yang amat singkat itu. Bila malam menjelma badan dan minda mula terasa letih, memang payah untuk aku ulangkaji. Aku cuma teringat malam sebelum exam aku memang berjaga semalaman utk cover semua topik. Untuk subjek Bm aku tak risaukan sangat, apa yg merisaukan aku adalah sejarah. Masa2 genting gitu boleh aku teringat masa2 belajar subjek akaun dulu. No, i would not let myself do the same thing. Dah tak sanggup, sakitnya bukan kepalang lagi terasa. Siapa yang tak berada di tempat aku takkan faham apa yang aku alami, rasakan. Aku syukur di saat2 akhir itu, cikgu sejarah aku, cikgu Norma masih sudi beri tunjuk ajarnya pada aku. Aku harap kali tu target aku mengena. Cikgu banyak tenangkan aku sebelum masuk dewan. Masa tu aku rasa bersemangat untuk sudahkan paper terakhir aku. Alhamdulillah Allah permudahkan urusanku hari itu. Dalam2 sakit ditambah batuk yang tidak henti-henti aku mampu jawab semua soalan dalam masa yang ditetapkan dan paling aku rasa gembira target aku mengena dan aku dah guna semua skill yang cikgu sejarah aku ajarkan. Terima kasih cikgu.



20 Mac 2014, itulah tarikh yang ditunggu2 oleh pelajar STPM 2013 sama ada yang mengulang peperiksaan ulangan Penggal 3 mahupun tidak. Bagi yang tidak mengulang akan terus dapat sijil dan slip keputusan penuh peperiksaan STPM 2013 hari tu manakala bagi yang mengulang mereka cuma boleh cek keputusan melalui online dan sms sahaja. Selamatlah mereka yang tidak mengulang sebab tak perlu merasa debar menunggu result ulangan p3 dengan result keseluruhan lepas ulang p3. Tapi analisis peperiksaan tetap ada di tangan cikgu. Aku sendiri apa kurang rasa gementar waktu tu. Tawakkal dan doa seiring.

Hari tu ramai kawan seperjuangan datang ke sekolah untuk ambil slip dan juga sijil berhenti sekolah. Aku tak dapat join mereka pada awalnya sebab aku kerja. Di koperasi lah. Pukul 11 baru boleh keluar. Tapi sebelum masuk dewan tu aku dapat panggilan dari cikgu sejarah aku, cikgu Azizah. Ditanyanya aku sama ada subjek seni boleh ulang ke tak lagi. Aku jawab tak. Aku tak menduga apa-apa. Tapi cuak gak bila cikgu call. Cikgu tanya aku sama ada aku tahu ke tidak result aku, aku jawab tak lagi. Cikgu macam tak percaya, ditanyanya lagi seni boleh ulang tak, aku dah naik cuak masa tu. Aku tanya cikgu, kot cikgu dah tau result aku, cikgu cakap tak. Aku dah tak berapa nak percaya masa tu tapi aku buat cool. Berlagak buat2 cool dalam hati ya Allah hanya tuhan je tahu gelora masa tu. HAHA. Cikgu cakap sayanglah kalau seni dah tak boleh ulang. Lagi aku cuak. Aku paksa cikgu suh cakap kalau cikgu tau result aku, boleh cikgu cakap aku dapat 4B! Aku dah macam -___-" Cuak! Kena plak ada cikgu datang koop nk membeli, aku nak off hp boleh plak cikgu tak bagi, adess...

Datang plak cikgu azmi still tanya soalan yang sama macam cg azizah tanya, aku pun bgtau n explain exactly sama macam aku explain kat cikgu azizah. Cikgu pun kata sayangnye...ehh boleh plak cikgu berdua ni permainkan aku time tuh. HAHA. Serius waktu tu terasa bagai nak luruh jantung ni menunggu result diumumkan. Tapi aku langsung takde keinginan nak cek ikut sms ke online ke apa ke yang penting nk masuk dewan. Aku ingat lagi cikgu azizah cakap kat aku masa on the phone, cikgu suh aku masuk dewan duk rilek2 bertenang, tunggu je orang panggil nama aku. Aku tertanya-tanya. Sungguh. Cikgu off hp dalam keadaan aku terpinga2 tapi boleh dengar suara gelakan cikgu2 aku masa tu. Cikgu2 memang kuat nak mengusik aku, aku dahlah tengah berdebar gila. Dari oke jadi tak ok bila dapat panggilan tu. HAHA.  Dalam dewan, aku mari rasa loya dan luga. Serius tak tipu 3,4x aku muntah. Aku memang tak sihat sepenuhnya lagi, batuk2 tu menyesakkan dada kekadang. Aku tak tahu kenapa tiap kali aku rasa gementar mesti aku akan muntah. Memang menyusahkan. Kaki tangan habis sejuk. Masuk dewan sorang demi sorang cikgu mai kat aku ucap tahniah, pun ada yg peluk aku dan ucap tahniah. Aku terkedu. Sebabnya aku masih tak tahu pun result aku semua tu. Ramai cikgu yang tanya umi dan abah aku tak datang ke, mereka memang tak datang sebab sebelum2 ni pun mana ada datang kalau aku amik result UPSR ke PMR ke mahupunn SPM. Aku rasa kawan aku Xian mesti dapat tittle best student lagi. Aku kena bersedia dengan sebarang kemungkinan. Ingat kata cikgu aku tak semua apa aku nak aku dapat. Aku redha jer masa tu.



Aku duk depan sekali, ada cikgu suruh. Aku ikutkan je sebab aku pun memang tak suka duk belakang kalau tak mesti aku tido. HAHA. Haaa paling aku tak keruan bila Mr. Pengetua datang, disebabkan aku duk di barisan depan dan line tepi sekali di laluan Pengetua lalu, Mr. Pengetua ucap tahniah sambil pandang aku. Terkedu beb. Dalam hati, 'plak dah tadi cikgu2 dah sekarang pengetua pulak. Result aku molek ke tak'. Tertanya2 sendiri. Sepanjang berdoa dan Mr. Pengetua bercakap aku rasa gelisah sangat. Bila tiba masa MC umumkan keputusan pelajar terbaik STPM  memang menjadi detik2 yang tak dapat aku lupakan. "Diumumkan pelajar terbaik STPM 2013 ialah NOR ANIFA MOHD NOOR dengan pointer 3.84...." Pergh!! terkejut gila bila dengar nama aku yang diumumkan bukan nama orang lain. Dalam hati mimpi ke aku? Betul ke apa yg aku dengar. Untuk seketika aku kaku di tempat duduk hinggalah aku dengar suara salah seorang guru aku suh bangun ambil sijil dgn pengetua. Kekok gila masa tu. Tergetar2 bibir aku nak mengukir senyum masa tu. Ingin saje aku buat sujud syukur di situ tapi hanya alhamdulillah termampu terlafaz di hati. Alhamdulillah. Sebelum ke depan aku meraut mukaku berkali2 seakan percaya atau tak. Terdetik di hati, aku dah berjaya akhirnya. Sungguh aku tak sangka aku dapat keputusan sebaik itu. Aku jangkakan pointer aku sekadar 3.40 sahaja. Sungguh apa yang aku dapat melebihi dari apa yang aku bayangkan dan aku benar2 bersyukur pada Allah. Terdetik juga di hati aku waktu itu, inilah hasil pengorbanan dan kerja keras aku selama ini. Aku tau ini nikmat sementara yang dipinjam. Kejayaan juga boleh jadi satu ujian. Aku perlu persiapkan diri ini andai kata nikmat ini ditarik semula dariku kerana aku yakin semuanya datang dari Allah. Dialah yang berkuasa atas segalanya.


Selepas menerima result, terus aku menuju ke arah cikgu syed, teringat perbualan selepas usai ulang paper BM P3 hari sebelumnya. Aku pun masih ingat lagi kalau ayat first cikgu tanya aku bila aku datang padanya "Puas?"  Yes, masa tu aku tak tahu erti gembira yang aku sedar aku puas. Aku puas dengan apa yang telah aku korbankan. Aku rasa puas sepuas puasnya. Aku dah buktikan sesuatu sekarang. Aku masih ingat kalau cikgu Syed kata inilah kali pertama cikgu tengok airmuka kepuasan aku seolah2 apa yang aku pendamkan selama ini terlepas separuh. Cikgu Syed faham kepuasan aku itu kerana apa dan aku berterima kasih untuk nasihat dan bimbingannya. Dapat juga aku bagi A subjek BM pada cikgu Syed dan juga cikgu Halimah. Haa sebut pasal cikgu Halimah sejurus dapat result tu, cikgu tepuk belakang aku , katanya "haa kan aku kata doh dok payoh ulang BM tu, ulang macam,babel tek dok dengor cakap orang" aku hanya mampu tergelak keras je masa tu, cikgu pun sama. Manalah aku tahu kalau Bm aku sudah A masa tu. Kan aku dah cakap perjalanan ini suatu percaturan. Susah nak jangka.



Sejarah aku pula A-. Alhamdulillah. Aku tercari2 cikgu norma, guru sejarahku itu. Mana mungkin aku lupa padanya. Walaupun bukan A sekurang2 keputusan aku boleh melegakannya agaknya. Cikgu tiada dalam dewan masa tu. Ada kelas. Bila pegi bilik guru baru jumpa cikgu, masa ni baru aku rasa seronok sangat. Baru aku dapat lihat riak wajah kesenangan pada airmuka cikgu. Aku harap cikgu gembira. Banyak yang kami bualkan, cikgu2 pesan satu hari nanti, bila tiba masanya aku perlu berjumpa dengan mereka, Insyallah cikgu andai diri ini diberi kekuatan untuk berdepan mereka. 


Hurmm..no wonderlah kalau cg azizah and cg azmi duk tertanya pasal subjek seni…hahaha..Apa2 pun terima kasih pada guru2 ss yang tak henti2 memberi tunjuk ajar bimbingan dan ilmu. Sangat2 menghargainya. Terima kasih sebab bagi peluang belajar di sini.
Apa yang melegakan aku ialah aku tak perlu merasai detik2 seperti mana aku perlu lalui masa result SPM diumumkan dua tahun sudah. Waktu itu aku gembira kerana meskipun result aku tak sehebat orang lain tapi usaha aku terhadap subjek Akaun berbaloi. Tapi gembira aku itu berakhir duka, gembira dalam menyakitkan. Aku lega di sini, kehidupan aku boleh dikatakan perfect. Alhamdulillah...




Sebahagian pelajar cemerlang STPM 2013

Benarlah...Di sana aku bahagia tapi aku langsung tidak gembira tetapi di sini meskipun aku tidak merasa sebahagia di sana namun aku cukup gembira. Gembira dikelilingi teman2 dan guru2 yang senang dengan kehadiranku. Tiada pandangan serong dan Insyallah, di sini aku tak berdepan dengan manusia yang penuh dengan kepalsuan mahupun penuh berpura-pura.
Sekarang tiba masa menanti result penuh bagi mereka yang mengulang pada 24 April 2014. Doakan aku.

Bakal menyusul...Hari Anugerah Kecemerlangan SMKSS 2014


5 ulasan:

Adni Yakin berkata...

Entry sungguh memmbangkitkan semangat...saya juga merupakan pelajar stpm 2014 yang sedang menunggu result bulan tiga ini...Tahniah!

Tanpa Nama berkata...

Wow, hebat! Walaupun da agak terlambat tp still nak ucap tahniah jugak. Sy jg sedang menunggu result stpm 2014 bln 3 ni. Doakan saya!

anifamnoor mnoor berkata...

semoga anda berdua berjaya dgn cemerlang

Syahira Zahid berkata...

This give me motivation to study more n be better person not 4 my self but kpd cg yg byk mmberi tunjuk ajr

Iryana Rusli berkata...

Tolong bagi tips study biar dpt result mcm awk please . 😭