Selasa, 26 Ogos 2014

Temuduga USM dan UM 2014

Assalamualaikum...

Setelah berbulan menyepikan diri akhirnya aku kembali. Khabar terbaru aku lagi sedang membuat persiapan untuk melanjutkan pelajaran aku. Minggu ni minggu last aku di rumah. Unbelievable! Dah tiba masa aku untuk berada di menara gading. Jumaat lepas dah selesai majlis tahlil dan doa selamat sekali dengan majlis kesyukuran sebab aku dapat masuk U. Walau penat terasa tapi aku terasa happy sangat. Everything went smooth. Bila majlis berakhir, aku tahu, dah tak lama aku akan merasai dunia baru. Dunia yang lagi penuh dengan cabaran.

Terima kasih pada mereka yang sudi hadir, sedara mara, keluarga terdekat, guru-guru terutamanya dan rakan2 aku di smkdri dulu.

Alhamdulillah...usaha kuat aku dulu tidak sia2. Inilah hasil apa yg telah aku usahakan selama aku di form6. Setelah melalui ujian yg berliku, Allah makbulkan doaku. Aku diterima masuk ke Universiti, IPTA lagi tu. Semuanya berlaku kerana kehendak Allah. Aku cuma berusaha untuk menjadi lebih baik dari dulu. Gembira bukan kepalang lagi. Aku dapat dua offer. Satu daripada Uni. Malaya (UM) kos Pengajian Hubungan Antarabangsa dan Strategik. Kedua, dari Uni. Sains Malaysia (USM) kos Sastera dengan Pendidikan (Saspen). Alhamdulillah...bila aku dapat tawaran bagi dua2 kos ni aku tahu aku sudah lulus bagi sesi temuduga yang aku dh lalui beberapa bulan lepas. Aku tersangatlah gembira dan aku pun tak expect langsung aku akan dapat offer dari USM sebabnya aku buat ala kadar je masa iv usm hari tu.



Kalau nak bercerita tentang pengalaman masa ditemuduga bulan2 lepas rasanya terlalu banyak benda baru yang aku dapat belajar. Apa yang boleh aku katakan di sini, pengalaman iv tu satu pengalaman yg sgt menyeronokkan. Pertama kali aku gi iv utk kos saspen usm. Masa ditemuduga tu aku adalah argued sedikit dengan panel tentang pemilihan kos aku ni yg boleh buat aku rasa sedikit kesal masa tu dengan jawapan aku bg kat mereka. Too high confident level.  Soalan tak banyak. Seingat aku panel tanya kenapa aku memilih saspen. Diberi satu situasi di sekolah berkait disiplin pelajar dan aku as a prefect, apa perlu aku buat, harus bg satu penyelesaian. Aku dh lupa jenis soalan situasi tu. Afterward, panel2 minta aku mengajar di depan mereka memandangkan aku bagitau buat masa sekarang aku ada buat part time mengajar tuisyen. Panel agak terkejut bila aku baggitahu tu, entah kenapa. Aku antara orang yg last masuk blk iv, bila tanya pengalaman kwn2 sebelum tu mereka tak disuruh mengajar di depan panel pun . Kiranya aku je yg kena mengajar, aku ajar subjek sejarah. Serius aku semangat gila bila disuruh ngajar depan sebab aku suka. Nak cover rasa silap tu. Haha. Pun masa iv hari tu boleh dikatakan memang banyak bercakap dlm bi. Aku teringat panel tanya pada aku, bi aku okay, i can spoke well tp kenapa muet band2. Aku ingat masa exam hari tu minda aku ke lain. Aku hilang fokus. Entahlah kenapa. 

Selesai iv, aku melangkah dengan penuh lega. Aku rasa aku akan direject sebab aku sendiri mereject kos ni secara terang terangan pada panel temuduga. Panel kata mereka nak reject aku sebab aku sebenarnya tak berminat dgn kos tu dlm masa yang sama mereka kata aku lebih sesuai berada dlm bidang sn politik memandangkan aku pandai berkata2. Terasa satu sindiran di situ tapi aku hanya tersenyum. Mereka suggest kalau aku dpt masuk usm atau mana2 u sekalipun, aku harus masuk debat atau pidato. Nampak panel seorang tu agak serius, yang seorang lagi asyik tersenyum dan menggangguk2 sambil belek2 fail sijil aku. Hahaa, aku tak rasa aku berkebolehan dlm berpidato atau berdebat sebab tak pernah ada peluang pun untuk libatkan diri dalam program seumpama tu masa di sekolah. Usai sahaja iv, itu yang buat aku melangkah keluar bilik lega separuh kesal. Lega sebab dh selesai dan panel kesemuanya seolah2 berpuas hati ngan prestasi aku time tu tapi aku ada rasa sedikit kesal sebab menolak kos saspen awal2 hanya kerana aku lebih berminat dgn kos lain membuatkan peluang aku untuk dapat offer dari usm amatlah tipis masa tu.



Temuduga kali ke2 di kota bharu jugak tapi utk kos Pengajian Antarabangsa UM. Aku tak sangka aku dapat panggilan temuduga um ni. Dulu..aku rasa aku memang takkan minta um dalam permohonan upu tu sebabnya aku tahu bukan mudah nak dpt masuk um.Um hanya untuk budak2 bijak pandai. Aku tak pandai. Mesti kena compete. What a kind of mindset.  Aku pun kalau boleh nak elak dari minta kos iv ni sebab takut. Tapi tu dululah. Bila dah terlalu exposed di form6, masa tulah aku belajar untuk tingkatkan keyakinan diri sebab aku ingat ada guru pernah katakan pada aku bahawa aku ni seorang yg sgt low tahap keyakinannya. So, di smkss aku perbaiki kelemahan aku. Alhamdulillah, kelemahan dpt diperbaiki. Makin hari aku makin yakin dengan diri sendiri. Maka sebab itu aku berani ambil risiko itu.  Sebelum memohon, aku dh buat research, buat survey sikit tentang kos IR ni dan ternyata aku mula berminat dengan kos ni. Jadi, memang sebelum iv tu, seharusnya kita buat sedikit persiapan lah. Kali ni banyak yg aku prepare berbanding 1st iv sebelum ni. Aku masih ingat lagi panel temuduga aku masa tu bukan calang2 orang tapi Dato Dr Drof HJ Hashim Awang, orang kuat dan lama di fakulti pengajian bahasa melayu um. Pensyarah pada cikgu bm aku di form6. Lagi sorang panel tu prof dalam bidang yg aku pilih ni. 

Alhamdulillah, the iv also went smooth. Tak seperti yang aku bayangkan. Yelah, yang jadi panel bukan orang2 biasa, bila aku dapat tahu salah seorang dato, tipulah kalau aku kata takde rasa nervous langsung kan. Sikit mesti ada. Tapi kena pandai simpan, jangan tunjuk gugup sangat. Confident level kena tinggi baru orang yakin dengan kita. Boleh dikatakan..soalan pertama yg diaju tiap kali iv mesti "kenapa awak memilih kos ini ?". Soalan yg sangat aku nanti. Aku dengan penuh yakin bagitau aku memang dah research awal2 kos ni dan sememangnya aku dari sekolah rendah lagi minat akan subjek sains politik dan aku tau kos ni ada kena mengena dengan minat aku. Kos Pengajian Hubungan Antarabangsa dan Strategik ni actually macam pengajian am penggal 3 namun lebih meluas. Aku tahu aku minat sebab masa di form6 itulah subjek atau topik makanan aku. Seronok sebenarnya belajar pasal dunia luar kalau dah minat. Next quest, panel tanya adakah aku tahu peluang pekerjaan dalam bidang ni. Soalan ini pun aku dh prepare awal2 jawapannya. Macam yang aku cakap aku dh buat research..tak banyak sikit tu ada. Aku tau dalam bidang ni nanti aku boleh berada di bawah ptd. Bekerja dengan or sebagai pegawai diplomatik or kalau berkelayakan lg boleh jadi duta mewakili negara. Selain tu, boleh jadi penganalisis politik atau penganalisis strategi pertahanan (ini cita2 aku dari dulu), bekerja dengan mana2 sektor swasta or awam dlm bahagian perhubungan awam which is means banyak berinteraksi dengan orang ramai. Ataupun penggubal dasar luar negara serta boleh berada di bawah wisma putera berkhidmat untuk kerajaan. Aku ingat lagi respon panel yang sangat memberi dorongan. 


Aku pun masih ingat aku ditanya tentang hubungan Malaysia dengan China waktu tu, sumbangan Malaysia dalam OIC. Semua aku bleh jawab dengan yakin except part OIC sebabnya aku tak byk prepare sumbangan Malaysia dlm OIC yang latest, tapi aku masih ingatlah apa yang aku belajar masa di form6 dulu. Aku tengok pihak panel berpuas hati dengan jawapan aku. Panel ada tanya aku, apa rancangan jangka panjang aku memandangkan aku dah tau mengenai bidang ini. Aku cuma cakap aku berminat untuk berada dalam sektor awam, menjadi sebahagian daripada pentadbiran negara. Aku nak bagi sumbangan, cuma sumbangan yang bagaimana aku belum pasti. Ataupun paling2 koman aku nak jd lecturer dalam bidang ini. Aku suka analisis sesuatu keadaan. Aku sangat yakin masa tu lebih2 bila panel katakan yang um sangat memerlukan orang macam aku. Aku yakin peluang aku untuk dapat tu tinggi. Aku seronok masa ditemuduga tu, kadang tak rasa seperti iv sebabnya panel2 sangatlah ramah dan mesra. Boleh ajak bersembang orang kata. Tapi betul, itu yang buat aku jadi lebih yakin dan tunjukkan kebolehan aku, karisma aku. Sungguh, aku bercita2 tinggi sekiranya aku berada dlm bidang atau kos ini, aku ingin sambung belajar sehingga ke peringkat phd. Aku nak fly ke tempat orang.

Di akhir temuduga tu, aku dibenarkan bertanyakan soalan pada panel. Aku tak expect panel akan benar tanyakan soalan so i didnt prepare any quest for them. Cuma yang terlintas di dalam kepala, berapa tinggi kadar peluang aku akan diterima um nanti. Panel bagitau aku pasti dapat kerana um sangat2 perlukan student macam aku. Aku pun tak tahulah apa maksud mereka. Aku berharap andai diberikan peluang aku takkan lepaskan peluang ini. Aku akan usaha untuk capai cita2 dan minat aku.

Selepas berbulan menanti...alhamdulillah...Rezeki Allah untuk aku, aku mendapat kedua2 tawaran both dari usm dan um. Kini, aku harus berdepan dengan kesukaran memilih pula...

Moga apa yang aku pilih itulah yang terbaik untukku.





4 ulasan:

Wani Piee berkata...

Salam sis..boleh saya taw result stpm sis?hehe

Jiey 1997 berkata...

salam sis boleh ke asasi sains unimas mohon usm .. usm boleh mohon guna result sem 1 ke ?

Tanpa Nama berkata...

Salam,,sya dr diploma in englsish, sya just nk tnya boleh ke sya apply untuk kos ni?
Thanks

Megat iskandar berkata...

Salam, sya pelajar diploma in english, sya just nk tnya boleh ke sya nk apply untuk kos ini?